Výstava: Karel Kruis - mezi vědou, technikou a uměním fotografie

Od 5. 2. do 30. 4. 2019 můžete v Národním technickém muzeu navštívit výstavu ,,Karel Kruis – mezi vědou, technikou a uměním fotografie“, na jejíž přípravě se podíleli kolegové a kolegyně z Centra dějin vědy ÚSD AV ČR.

kruis2

Výstava představuje jedinečnou osobnost Karla Kruise, profesora kvasné chemie a fotografie na pražské technice, který byl vědcem, pedagogem i umělcem – fotografem, a koná se při příležitosti 120. výročí vzniku ústavu kvasné chemie a ústavu fotografie na pražské technice, v jejichž čele Karel Kruis od roku 1899 působil. Zároveň je tímto veřejnosti prezentován významný fond tohoto chemika a fotografa z Archivu NTM.

dsc_8208_00001

V Kruisově fotografické tvorbě se prolínala volná tvorba s vědeckou. Vylepšil některé fotografické a mikrofotografické techniky. Navíc se sám uplatnil jako umělecký fotograf. V jeho odkazu se dochovalo množství fotografických portrétů: rodinné portréty, portréty kolegů z České vysoké školy technické v Praze i fotografie významných osobností tehdejšího uměleckého a intelektuálního života, mezi nimiž měl přátele. Pořizoval také dokumentární fotografie ze svých cest po Čechách i zahraničí. Slavnostního zahájení se zúčastnili mimo jiné iniciátorka výstavy doc. Soňa Štrbáňová z ÚSD a rektor Vysoké školy chemicko-technologické prof. Karel Melzoch.

dsc_8185_00001

Tematické weby

Košík