Podcast pro soudobé dějiny přinese aktuální výzkumy i zajímavé otázky z nedávné historie

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR dnes spouští nový podcast zaměřený na soudobou historii. Prostřednictvím jedné epizody každý měsíc přiblíží posluchačům a posluchačkám z řad odborné i širší zainteresované veřejnosti nejen projekty, které vědci a vědkyně na pracovišti řeší, ale i aktuální témata a otázky týkající se výzkumu nejnovějších dějin. Doplní tak publikované audiozáznamy z metodologických seminářů k soudobým dějinám, které ústav pořádá.

Soudobé dějiny jsou velmi živou oblastí historického výzkumu, ale také vděčným tématem veřejné diskuze. „Málokdo má čas a možnosti sledovat, co všechno se na tomto poli děje. Náš podcast má proto ambici jednak populárnější formou seznamovat zájemce s výsledky současného bádání a jednak sloužit jako oborová informační platforma v českém prostředí. Oba tyto aspekty jej odlišují od řady existujících podcastů s historickou tematikou,“ říká historik Michal Kopeček, který je hlavním iniciátorem vzniku Podcastu pro soudobé dějiny.

První díl představí tematické číslo časopisu Soudobé dějiny věnované politice paměti a přiblíží způsob, jakým mohou různé skupiny formulovat vlastní dezinformační paměťovou politiku. Patří sem například využívání odkazu „Velké vlastenecké války“ zejména po ruské invazi na Krym v roce 2014, přenos novodobých ruských tradic do Česka a propojení s protiukrajinskou agendou. „Tento díl podcastu tak bude mít silnou aktualizační dimenzi a zároveň upozorní na důležitost informované práce s historickými prameny,“ říká odborná garantka dílu historička Veronika Pehe.

Socialističtí manažeři i povinná vojenská služba

Další epizody pak vysvětlí, jak vypadala manažerská kultura před a po roce 1989 – kdo byli socialističtí manažeři, co pro ně znamenal přechod na tržní hospodářství a jakou roli sehráli v podnicích po sametové revoluci. Dále nastolí otázku dědictví diktatur v oblasti právní kultury, představí nové perspektivy výzkumu politického procesu s Rudolfem Slánským či se zaměří na povinnou vojenskou službu v letech 1968–2004 v aktérské reflexi.

U mikrofonu se vystřídají vědci a vědkyně pracující v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, ale také kolegové a kolegyně z dalších domácích i zahraničních výzkumných institucí, například z Univerzity Karlovy či Hertie School v Berlíně. „Podcast nahráváme na domácí půdě ústavu, v knihovně ve Vlašské ulici. V obklopení knih se z natáčení stává spíše příjemné povídání u kávy nad nedávnou historií,“ dodává moderátorka podcastu, novinářka Anna Kuchařová.

Novou epizodu Podcastu pro soudobé dějiny můžete poslouchat každý měsíc na Spotify a YouTube.

Tematické weby

Košík